Solumium

ENGLISH
Solumium
 1. A Solumium néhány óra alatt elmulasztotta a fogfájásom, és így már egy hete nem fáj. Érdemes egyáltalán meglátogatnom a fogorvost?

  Válasz: Igen.
  Magyarázat: Egy lyukas fogba ismét betelepülhetnek a baktériumok, és ekkor tovább romlik. Ezt célszerű megelőzni. Ha a fog romlása kisebb mértékű (pl. még nem jelent meg lyuk), akkor a fog szövet lassú regenerációja révén esetleg a Solumiumos kezelés magában is elegendő lehet. Általában tejfognál pl. elegendő a Solumiumos ecsetelés. Viszont ne feledjük: a lyuk nem mindig látható kívülről. Fogorvosunk véleményét tehát minden esetben kérjük ki.

 2. Van-e veszélye a Solumium használatának?

  Válasz: Nincs.
  Magyarázat: A Solumium hatóanyaga, a klórdioxid a készítményeinkben előforduló mennyiségben az emberre veszélytelen. Ezt azok a tudományos mérések támasztják alá, amelyet Ohio-i Állami Egyetemen végeztek, még 1982-ben [1]. Az amerikai kutatók megállapították, hogy napi 24 mg klór-dioxid bevitele az emberi szervezetbe még semmiféle klinikailag vagy más módon kimutatható hatást nem okoz. (Összehasonlításképpen: egy teljes üveg (30ml) Solumium Dental 36 mg klórdioxidot tartalmaz.) [1] Lubbers, J., Chauan, S., Bianchine, J. (1982) Controlled clinical evaluations of chlorine dioxide, chlorite and chlorate in man. Environmental health perspectives, 46:57–62.

 3. Fogfájást kezelnék Solumiummal Erősen begyulladt, érzékeny fogról van szó: ronthatja-e a Solumium a gyulladást?

  Válasz: Nem, éppen ellenkezőleg.
  Indoklás: A szer elpusztítja a baktériumokat, és utána hamar távozik. Így tehát nem súlyosbítja a gyulladást, hanem csillapítja azt, mivel megszűnteti az azt kiváltó okot. Kisebb irritációt a Solumium Dental-lal történő ecsetelés csak akkor okozhat, ha az előírt 1-2 percnél jóval tovább alkalmazzuk. Az ilyen irritáció azonban hamar megszűnik.

 4. Ha huzamosan alkalmazom a Solumiumot, megtörténhet-e, hogy egy idő múlva már hatástalanná válik?

  Válasz: Nem. A mikrobák nem tudnak hozzászokni a Solumiumhoz.
  Magyarázat: A Solumium olyan aminosavakra hat, amelyek minden élőlényben előfordulnak, és amelyek nélkül a mikrobák életképtelenek.

 5. Öblögetni szoktam Solumium Oral-lal. Előfordulhat-e, hogy elszínezi a fogaimat?

  Válasz: Nem.
  Magyarázat: A kérdés háttere az, hogy más - klórhexidin hatóanyagot tartalmazó - szájvizek valóban a fogak sárga elszíneződését okozhatják. A Solumium hatóanyaga, a klór-dioxid viszont ilyet nem okoz, sőt, inkább ellentétes hatású. A klór-dioxid ugyanis általában a színek – így a sárga színnek is - a fakulását okozza, ezért az USA-ban fogak fehérítésére is szabadalmaztatták [2]. [2] Montgomery, R. E. Chlorine dioxide tooth whitening compositions (2002) United States Patent 6,479,037

 6. Öblögetés közben véletlenül lenyeltem egy kevés Solumium Oral-t. Okozhat-e ez problémát? Van-e teendőm?

  Válasz: Nem. Nincs teendő.
  Magyarázat: A Solumium hatóanyaga, a klórdioxid a készítményeinkben előforduló mennyiségben az emberre veszélytelen. Ezt azok a tudományos mérések támasztják alá, amelyet Ohio-i Állami Egyetemen végeztek, még 1982-ben [1]. Az amerikai kutatók megállapították, hogy napi 24 mg klór-dioxid bevitele az emberi szervezetbe még semmiféle klinikailag vagy más módon kimutatható hatást nem okoz. (Ennyi klór-dioxid beviteléhez közel egy deciliter tömény Solumium Oralt kellene tévedésből meginnunk.) [1] Lubbers, J., Chauan, S., Bianchine, J. (1982) Controlled clinical evaluations of chlorine dioxide, chlorite and chlorate in man. Environmental health perspectives, 46:57–62.

 7. Használható-e a Solumium a fogkefék fertőtlenítésére?

  Válasz: Igen
  Indoklás és felhasználási javaslat: A Solumium rendkívül erős fertőtlenítőszer, ezért természetesen alkalmas a fogkefék fertőtlenítésére is, például úgy, hogy a fogkefét 2 percre beállítjuk a Solumium Oral ötszörösen hígított oldatába. (Mivel a szer illékony, és a fertőtlenítés után nyom nélkül távozik, célszerű a fertőtlenítést nem sokkal a használat előtt elvégezni.)

 8. Hol tudom megvásárolni a Solumiumot?

  Forgalmazoink listáját a VÁSÁRLÁS menüpontban találja.

 9. Megrendelhető a Solumium postán is?

  Igen, a Solumium postán is megrendelhető, forgalmazónknál:
  Sanitaria Kft., Budapest. Tel.: (+36-1)-3360884, (+36-1)-3360885 www.sanitaria.hu

 10. Okozhat-e problémát, ha a Solumium a szembe kerül?

  Válasz: Kis töménységben egyszerűen csak fertőtleníti a szemet. Nagy töménységű oldat szembe kerülését kerüljük.
  Magyarázat: Ha töményebb Solumium oldat (pl. Solumium Dental) kerül a szemünkbe, bő vízzel öblítsük ki a szemünket, mert irritatív lehet. Viszont hígabb Solumium oldatoknak nincs káros hatása, és a szem fertőtlenítésére is alkalmazhatók [3]. Ehhez a Solumium Oral 20-szorosan hígított oldatával 10-15 másodpecig öblögessük a szemet, naponta kétszer. [3] Ripley, P. S., Dziabo, A. J., Anger, C. B. (1998) In-the-eye use of chlorine dioxide-containing compositions, U.S. Pat. 5,736,165

 11. Mit jelent a "hipertiszta klórdioxid" kifejezés?

  A "hipertiszta" szó jelentése: "rendkívül nagy tisztaságú". A Solumium termékekben a hatóanyag, a klór-dioxid tisztább, mint a piacon kapható bármely más készítményben. Ennek köszönhetők a Solumium kiváló tulajdonságai; ez teszi egyedülállóvá.

 12. Hogyan tároljam a Solumium-ot, hogy minél tovább hatásos maradjon?

  Válasz: Az oldatot jól lezárva, és lehetőleg hűtőben tároljuk.
  Indoklás: Az oldat bomlását gyorsítja az erős fény, így érdemes sötétben tárolni. Még előnyösebb, ha hűtőgépben tartjuk, mert ezáltal kevesebb hatóanyag párolog át a folyadékból az üvegen belüli gáztérbe, így kinyitásakor kevesebb illan el.

 13. A klór-dioxid tudtommal már régóta ismert fertőtlenítőszer. Mi a Solumiumban az újdonság?

  Válasz: Valóban régóta ismert tény, hogy a klór-dioxid kiváló fertőtlenítőszer. A Solumium-ban az az újdonság, hogy a klór-dioxidot minden korábbinál tisztább formában tartalmazza. Ez a tisztaság teszi lehetővé a humán alkalmazásokat, és azt is, hogy az oldat sokáig tárolható.

 14. A Solumium Oral drágább, mint más szájvizek. Mi az előnye?

  A Solumium Oral több, jelentős előnnyel is rendelkezik más szerekhez képest:
  1) A Solumium Oral nem csak szájvizként alkalmazható, hanem pl. szájfertőzések illetve torokfájás kezelésére is.
  2) A szájszagot okozó baktériumokat a Solumium bármely más szájviznél hatékonyabban pusztítja. Sőt, a szagot okozó kéntartalmú vegyületeket közvetlenül is hatástalanítja.
  3) A Solumium Oral szájvizként tízszeres (vagy akár hússzoros) hígításban használandó. Így tulajdonképpen gazdaságosabb Solumium Oral-lal öblögetni, mint más szájvizekkel.
  4) A legtöbb szájviztől eltérően a Solumiumnak nincs káros mellékhatása. (Más szájvizek csak korlátozottan használhatók e mellékhatások miatt. Például a klórhexidin alapú szájvizek a fogak sárga elszíneződését okozhatják, és egyéb okok miatt nem ajánlatos néhány hétnél hosszabb folyamatos használatuk. Vagy másik példaként a nagy alkoholtartalmú szájvizek ausztrál orvosok szerint [4] növelik a szájrák valószínűségét.) [4] Michael McCullough, Camile Farah: The role of alcohol in oral carcinogenesis with particular reference to alcohol-containing mouthwashes (2008) Australian Dental Journal; 53: 302–305

 15. Mi a különbség a Solumium és az MMS néven árult szer között?

  Válasz: A két szer gyökeresen különbözik egymástól. A Solumiumnak és az MMS-nek más a tényleges hatóanyaga: míg a Solumium esetében ez a hipertiszta klór-dioxid (ClO2), addig az MMS esetében ez majdnem kizárólag a nátrium-klorit (NaClO2). Továbbá, a két szer felhasználási módja is teljesen más: a Solumium külsőleg alkalmazandó, míg az MMS-t alkalmazók megisszák azt.
  Bővebb információt a témáról itt olvashat.

 16. A fogorvosi hipóval szemben van-e előnye a Solumiumnak? Hiszen pillanatnyilag a foggyökér-csatorna fertőtlenítésére leggyakrabban hipót (nátrium-hipoklorit oldatot) alkalmaznak.

  Válasz: A Solumium Dental hatékonyabb, biztonságosabb, és kényelmesebb.
  Magyarázat: A Solumium legfontosabb előnye az, hogy a benne lévő klór-dioxid sokkal hatékonyabb fertőtlenítőszer, mint a hipó: azonos fertőtlenítő hatáshoz sokkal kevesebb kell belőle. Továbbá, a Solumium Dental olyankor is hatásos, amikor a fertőtlenítő folyadék nem tölti ki tökéletesen a foggyökér csatorna minden kis zugát, és így ott levegőzárványok maradnak. Ekkor ugyanis a levegőzárványok által védett baktériumokat a hipó nem tudja elérni, viszont a Solumium Dentalból kipárolgó, nagyon illékony klórdioxidnak ez nem jelent akadályt, és mindenütt el tudja pusztítani a mikrobákat.
  Fontos továbbá megemlíteni, hogy a hipó irritáló hatású (csíp), és allergiás reakciókat [5], sőt akár súlyos balesetet [6] is okozhat, ha a gyökérkezelés során véletlenül túljut a gyökércsúcson, és bejut a lágy szövetekbe. Ezzel szemben a Solumiumnak ilyen kellemetlen vagy veszélyes mellékhatásai egyáltalán nincsenek. [5] F. Tóth Árpád: A natrium-hypochlorit Dental Hírek, 2001 / 2. szám.
  [6] Mehra, P., Clacy, C., Wu, J. J. Am. Dent. Assoc. 2000; 131; 67-71
  FORMATION OF A FACIAL HEMATOMA DURING ENDODONTIC THERAPY

 17. Gyermekek esetében is alkalmazhatók a Solumium oldatok?

  Igen, oldataink gyermekekre sem veszélyesek. Az egyetlen nehézség, hogy 4 év alatti gyermekek általában nem tudnak gargarizálni.

 18. Terhes vagyok. Továbbra is ugyanúgy használhatom a Solumium termékeket, mint eddig?

  Igen. A terhesség alatt is nyugodtan alkalmazhatók a Solumium oldatok a használati utasításban megadott módon és célból, ez a magzatra semmiféle hatással nincs.

 19. Miért minősülnek orvostechnikai eszköznek a Solumium oldatok?

  Az érvényes magyar és európai jogszabályok szerint az emberi betegségek kezelésére (megelőzésére, enyhítésére stb.) gyógyszerek, vagy pedig orvostechnikai eszközök használhatók. Egy gyógyszer, a meghatározás szerint, behatol az emberi szervezet belsejébe, és az ott zajló folyamatok befolyásolásán keresztül fejti ki hatását. A Solumium oldatok hatóanyaga a hipertiszta klór-dioxid azonban nem képes behatolni az emberi szervezetbe, hanem csak annak annak a felületén fejti ki antimikrobiális hatását. Ezért a Solumium oldatok nem gyógyszerek, hanem orvostechnikai eszközök, és ebben a minőségükben lettek nyilvántartásba véve az OGyÉI Orvostechnikai Fősztálya által. A regisztrációs okirat itt látható.

Adatvédelmi Szabályzat